İştah Açıcı Yiyecekler Nelerdir?
22 Temmuz 2024

İştah Açıcı Yiyecekler Nelerdir?

İştah Açıcı Yiyecekler

İştah, yiyeceklerin duyularımıza hitap etmesiyle ortaya çıkan bir his olmakla beraber, tüketeceğimiz gıdaların da duyularımıza hitap etmesi gerekmektedir.

İştah, sağlıklı olmanın bir göstergesi olmasının yanı sıra kişiye göre değişen göreceli bir kavramdır. Kimine göre yediği yemekten haz almaksa da bazı insanlara göre kilo alımını tetikleyen olumsuz bir faktördür. İnsanlar ve damak zevklerinin farklılığını düşününce, yemeğin sunumu ile göze, kokusu ile burnumuza, lezzeti ile damağımıza hitap etmesi gerekmektedir. Kişinin severek tükettiği gıdalara küçük dokunuşlar yaparak iştahını açmak mümkün olacaktır. Yemeklerimizi hazırlarken kullanacağımız aroma arttırıcı maddeler ve baharatlar, dilimizdeki tat reseptörlerini harekete geçirerek algılarımızı değiştirip iştahımızı açabilir.

Yetişkinler için uygun olan ve kolaylıkla ulaşabileceğimiz, damak tadımızın dışına fazla çıkmadan oluşturduğumuz iştah açıcı yiyeceklerden oluşan listemize göz atalım.

İştah Açıcı Yiyecekler Listesi

  • Soğan: Çoğu kimse için iştah açıcı özelliğe sahip olan bu sebze, isteğe göre taze veya kuru soğan olarak tüketilebilir. Kokusu rahatsız edici ise bir tutam maydanoz çiğneyerek kokusunu giderebilirsiniz. Yemeklere katarak da tüketilebilir. Ayrıca kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır.
  • Tere Suyu: İyi bir iştah açıcı olan tere, pazarlarda kolay bulunan ancak suyunun çıkarılması biraz meşakkatli bir bitkidir. Tere suyu, saç ve saç sorunlarına iyi gelmekle beraber bağırsaktaki zararlı bakterileri yok eder.
  • Papatya Çayı: Her gün bir bardak iyi demlenmiş papatya çayı, iyi bir iştah açıcıdır. Papatya ayrıca rahatlatıcı etkisiyle uyku bozukluğu ve anksiyeteye de iyi gelmektedir.
  • Kereviz: Günde 3 bardak dövülmüş kereviz çayının içilmesi iştahsızlık sorununun üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca zihin yorgunluğu, akne ve böbrek taşı için ideal bir bitkidir.
  • Yaban Mersini: Meyveleri iştahsızlık için faydalıdır. Özellikle kaynatılarak elde edilen suyu düzenli olarak içilirse daha etkili olacaktır. Varis, hemoroit, kanserle savaş, ağız içi yaralarına iyi gelir ve kanı temizler.
  • Havuç Suyu: Yemeklerden önce kaynatılmış ve sıkılmış havuç suyu içmekte iştahı açacaktır. Havuç, göz sağlığı açısından önemli bir sebzedir.
  • Maydanoz, Karabiber, Biber, Melisa Otu: Yemeklerde tercihe göre bu baharatlar ve otlar aroma katacağı için iştahı açmakta yardımcı olabilir.

İştahsızlık ile Başa Çıkma Yöntemleri

İştahsızlığın üstesinden gelmek için bu bitkilerin tek seferlik değil, düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Büyük bir kısmı yemekten önce veya yemeklerde tüketilmelidir. Tok karna pek bir faydası olmayacaktır. Bitkilerle birlikte hayatınızda yaşam tarzınızda değişiklik yapmak, yaşam kalitenizi yükselteceği gibi iştahınızı da düzene sokacaktır. Örneğin:
  • Düzenli ve dengeli beslenme,
  • Düzenli uyku,
  • Egzersiz,
  • Öğünlerinizi olabildiğince kalabalık ortamlarda, açık havada arkadaşlarınızla birlikte yemek,
  • Yemeklerden önce çorba veya soda içmemek; küçük bir mide varsa çabuk doymanız sizin lehinize olacaktır,
  • Şeker ve çikolatayı yemeklerden önce tüketmemek; bu iştahınızı kapatacaktır,
  • Sigara ve alkolden uzak durmak.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Havuç Tohumu İştah Açar mı?

Havuç Tohumu İştah Açar mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İştah Kesen Baharatlar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İştah Kesen Baharatlar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İştah Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İştah Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İştah Kesici Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İştah Kesici Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İştah Türleri ve Özellikleri

İştah Türleri ve Özellikleri

İştah Açıcı Bitkiler Nelerdir?

İştah Açıcı Bitkiler Nelerdir?